De ‘traditie’ om boven de wet te staan

Door Cieltje Van Achter op 2 juni 2016, over deze onderwerpen: Mobiliteit

Het fietspadenplan van de minister Smet krijg ik niet. Smet zegt dat het “een traditie is van de Brusselse Hoofdstedelijke regering om geen regeringsbeslissingen over te maken aan parlementsleden. Wettelijk is minister Smet nochtans verplicht om mij dit plan te geven. Maar, hij mag niet… van minister-president Vervoort. Nogal straf dat je als minister flagrant boven de wet gaat staan omdat je moet van de minister-president en zijn tradities…

Zoals beloofd diende ik gisteren een “gemotiveerde motie” in waarin ik de Brusselse regering oproep om voortaan het grondwettelijk principe van openbaarheid van bestuur na te leven. Ik roep de regering dus op om de wet na te leven. Ik weet het… straf dat je een motie moet indienen om de regering te vragen de wet na te leven. Maar ik zag mij echt genoodzaakt. Dit gaat niet langer om enkel het fietspadenplan, dit draait om een fundamenteel gebrek aan transparantie en respect voor de wet. Als we nog geen fietspadenplan mogen inkijken, hoe is het dan wel niet gesteld met andere Brusselse regeringsdossiers zoals de tunnels, het eurostadion of andere megaprojecten?

Met meer transparantie zal de kwaliteit van beleidsbeslissingen alleen maar toenemen. Ik ben echt benieuwd hoe de meerderheidspartijen gaan reageren op mijn motie, want zeg nu zelf, wie kan er tegen zijn dat de Brusselse regering de wet naleeft?  

Voor de geïnteresseerden, je kan de motie aan de zijkant van deze pagina downloaden net zoals het advies van de commissie van openbaarheid van bestuur.

Ik hou jullie op de hoogte!

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is