U bent hier
Autovrije centrale lanen in Brussel: uitstekend idee, lamentabele uitwerking

"Het centrum van de stad Brussel autovrij maken is een prima idee. Dat stond trouwens in ons verkiezingsprogramma", aldus Cieltje Van Achter ,volksvertegenwoordiger in het Brussels Hoofdstedelijk parlement. "De manier waarop het stadsbestuur dit heeft aangepakt is echter een ramp", volgens Johan Van den Driessche, hier aan het woord als gemeenteraadslid van stad Brussel.
De aanpak van het nieuw circulatieplan voldoet niet op talrijke domeinen. Men is immers met de grove borstel door de autovrije zone gegaan, i.p.v. met de fijne kam. Elke straat heeft immers een eigen verhaal. Met scholen ga je bijvoorbeeld anders om dan met kantoren. Bovendien is alles ook veel te snel gegaan. Wie weet er dat stielmannen die een herstelling uitvoeren in een woning gelegen in de autovrije zone, vooraf aan de politie moeten worden aangemeld? Of wie thuiszorg doet een pasje nodig heeft?
Met dit plan wil men het doorgaand verkeer bannen uit het centrum en leiden naar de kleine ring. Maar de ring kan reeds vandaag al het verkeer niet absorberen, zoals burgemeester Mayeur tijdens het debat ongewild zelf aangaf. Men had dus beter eerst de capaciteit van de kleine ring verhoogd met bijvoorbeeld de heraanleg van knelpleinen zoals de Ninoofse poort.
Het autoverkeer bannen uit het centrum zonder een alternatief te bieden, zoals een betere ring of openbaar vervoer, komt neer op pestgedrag t.a.v. bewoners, handelaars pendelaars en toeristen. Dit is dus nefast voor de gebruikers en het imago van deze stad.
Ook de hulpdiensten maken zich zorgen omdat o.a. door het gebruik van verdwijnpalen de interventietijd toeneemt. En voor de politie kondigt september zich aan als vrij problematisch. In september zullen immers talrijke pendelaars en ouders met schoolgaande kinderen in Brussel het nieuwe circulatieplan moeten ontdekken wat verhoogde inzet van de politie vereist. Die politiendiensten zitten echter net in de drukke periode van de festivals en net op dat moment wil de burgemeester het aantal overuren van de politie verminderen.
De centrale lanen zullen tijdens de avond en de nacht bovendien meer nood hebben aan blauw op straat aangezien de sociale controle door autochauffeurs er zal ontbreken. Of dit daadwerkelijk zal gebeuren is totaal onbekend want de politiediensten hebben het financieel heel krap, aldus de burgemeester. Wat de stad niet belet om jaarlijks €4 miljoen uit te trekken voor een voetbaltempel.
Ook vele handelaars zijn in snelheid genomen, zoals uit de reportage blijkt. De communicatie en informatiedoorstroming vanuit het stadsbestuur bleek immers allesbehalve voldoende. Dit nieuw circulatieplan toont tevens aan dat verkeer en mobiliteit eigenlijk een verantwoordelijkheid moeten zijn van het Brussels gewest. Dit zou een veel betere en evenwichtiger beleid mogelijk maken.