“Ook IT is risicosector voor sociale dumping”

Door Cieltje Van Achter op 26 mei 2016, over deze onderwerpen: Werk

Een steeds grotere groep Indische werknemers vindt zijn weg naar de Belgische arbeidsmarkt. Dat blijkt uit cijfers die N-VA-Kamerlid Wouter Raskin en Brussels parlementslid Cieltje Van Achter verzamelden. “De grote meerderheid van deze werknemers zijn actief in de IT-sector. De vraag is of zij aangeworven worden omwille van hun bijzondere expertise of dat er sprake is van sociale dumping.” De N-VA’ers vragen staatssecretaris De Backer alvast om extra gerichte controles.

Vorig jaar werden er in ons land 4.129 Limosa-meldingen geregistreerd voor werknemers met de Indische nationaliteit. Velen van hen zijn actief in de IT-sector. Waar het in 2010 nog om 937 meldingen ging, steeg het aantal aangiftes in 2012 al tot 3.213. N-VA-Kamerlid Wouter Raskin: “Sinds juli 2013 worden er helaas geen cijfers meer bijgehouden voor specifieke sectoren, maar het lijdt geen twijfel dat de stijgende trend zich heeft voortgezet.”

Arbeidskaarten

Dat wordt ook bevestigd door het aantal arbeidskaarten B dat werd uitgereikt aan hooggeschoolde Indiërs in het kader van een detachering. Vorig jaar leverde Vlaanderen zo 1.316 kaarten af. Enkele jaren voordien, in 2010, waren dat er nog 361. Volgens minister van Werk Philippe Muyters mag men er bovendien van uitgaan dat de hooggeschoolde Indiërs haast allemaal IT’ers zijn, die als informatica-technisch consulent of programmeur tewerkgesteld worden vanuit hun Indisch IT-bedrijf in digitale projecten van Belgische ondernemingen.

Ook in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest gaat de massale instroom van Indische IT’ers niet ongemerkt voorbij. N-VA-parlementslid Cieltje Van Achter: “In 2015 werd een derde van de arbeidskaarten B uitgereikt aan werknemers met de Indische nationaliteit. En ook de voorgaande jaren stond India helemaal bovenaan het lijstje.”

Risico op sociale dumping

Bij Wouter Raskin en Cieltje Van Achter roept deze grote aanwezigheid van Indische IT’ers vragen op. “Buitenlandse werknemers kunnen een tekort op onze arbeidsmarkt opvangen of voor bijkomende expertise zorgen. Dat is zeker een goede zaak. Maar we mogen niet toestaan dat bedrijven aan sociale dumping doen en zo onze eigen werknemers uit de markt concurreren.

Vragen naar het aantal inbreuken op de sociale wetgeving door werknemers en zelfstandigen met de Indische nationaliteiten blijven momenteel echter onbeantwoord. Het huidige informaticasysteem laat niet toe om deze gegevens te verzamelen. “Het risico op sociale dumping in de IT-sector is nochtans reëel. Ik roep staatssecretaris De Backer dan ook op om extra gerichte controles te organiseren”, aldus Wouter Raskin.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is